Typisch Zuid-Afrika. We hebben ze geteld; hier zie je 28 mensen bezig met het bestraten van 1 stukje weg. En echt sneller wordt het er niet van…

Gisteren hebben we de Panorama Route gereden, een weg langs watervallen en canyons. Het is de rand van de hoogvlakte waarop ook Johannesburg ligt. Hier heb je schitterend uitzicht op de 800 meter lager gelegen laagvlakte.

Twee dagen in dit gezellige dorpje vlak bij de Panorama Route, waar U een hele dag kunt gaan genieten.
Hazyview
Hazyview, gelegen in de provincie Mpumalanga, is een tropisch paradijs en een centrum voor de handel. Het kreeg zijn naam door de laaghangende mist die hier opkomt wanneer de temperatuur hoog is. Dit dorp werd belangrijk in 1959 toen hier een postkantoor werd gevestigd. Het station stamt uit de tijd dat de Selati spoorweg hier langs werd gelegd. Hazyview ligt temidden van de spectaculaire natuurwonderen van het voorgebergte zoals de Blyde River Canyon en de vele wildparken waaronder het Kruger National Park. Ongeveer 5km buiten Hazyview richting Graskop ligt het Shangana Cultural Village. De markt aldaar is een plek waar lokale en/of traditionele handvaardigheids produkten te koop worden aangeboden.
Shangana Cultural Village
Deze schilderachtige markt, 5 minuten rijden vanaf Hazyview aan de R535 naar Graskop, is elke dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. De Zulu koning Shaka stuurde Soshangana (Manukosi) uit om de Tsonga stam in het gebied van het tegenwoordige Mozambique te gaan onderwerpen. Maar Soshanga trof een vruchtbaar gebied aan dat door een vredelievende kleine stam werd bewoond. Hij besloot te blijven en niet terug te keren naar Shaka. Hij legde hen wel de Zulu wetten en klederdracht op, maar veranderde niets aan de bouwstijl. Hun ronde hutjes met ‘kunst’ op de muren en bedekt door rieten daken waren prachtig. Soshangana gaf zijn eigen naam aan deze bevolking. Het vredige bestaan werd verstoord door Shaka, die boos werd en troepen stuurde om Soshangana aan te vallen. Deze troepen kwamen echter ook niet terug. Onvrede onder de Shangaan bevolking leidde tot een grote trektocht tot aan de Congo toe. In 1833 en 1834 vochten de Soshangana tegen de Portugezen. Het overlijden van Soshangana in 1858 werd een jaar lang verzwegen, maar toen het bekend werd ontstond er een machtstrijd tussen zijn twee zonen, die zes jaar duurde. De strijd werd tenslotte in 1862 door Muzila bij de Sabi Rivier gewonnen. Rond deze tijd kwam er een uitgebreide handel met de Portugezen op gang. Deze waren begonnen met zaken doen in het binnenland. De Shangaan mannen begonnen in de goud mijnen in Johannesburg te werken om geld te verdienen, maar ze bleven trouw aan hun gebruiken en staan bekend om hun fantastische danskunst. De zoon van Muzila, Nghunghunyana, nam als leider over toen Mzula in 1884 stierf. De huidige Shangaan bevolking herinnert zich Nghunghunyana als de meest geliefde laatste echte leider. Hij bevocht de Portugezen en werd gevangen genomen. Hij speelde het klaar om z’n familie vrij te krijgen maar stierf zelf in gevangenschap. Halverwege de Blyde River Canyon en het zuidelijk deel van het Kruger Park ligt het Shangana Cultural Village, waar de bewoners van dit traditionele dorp u uitnodigen om te delen in het leven van de Shangaan en hun cultuur. De pittoreske dorpjes liggen onder oeroude bomen in een gebied van grasland en bossen.
Blyde River Canyon
Deze grote vallei is een plek waarvoor brochures en reis gidsen niet genoeg originele bijvoeglijke naamwoorden kunnen bedenken om de indrukwekkende berggezichten en magnifieke panorama’s te beschrijven. De Blyde River Canyon is een van de meest spectaculaire ravijnen in Afrika. De omringende bergen rijzen uit de rivierbedding op en bereiken een hoogte van 600 tot 800m. Bij de ‘Three
20
Rondavels’ is een onvergetelijk uitzicht op de drie grote rotsspiralen die uit de muur van het ravijn oprijzen. Hun toppen lijken op het dak van een hut. Waar de Blyde- en de Treurrivier elkaar ontmoeten, heeft water erosie een van de meest opmerkelijke geologische fenomenen in het land gevormd, bekend als ‘Bourke’s Luck Potholes’. Gedurende duizenden jaren werden door het kolkende water surrealistische rotsformaties gevormd die een reeks donkere poelen hebben gecreëerd, die op hun beurt contrasteren met de door witte en gele korstmossen bedekte rotsen. Verder in het zuiden van het ravijn liggen Wonder View, God’s Window en de Pinnacle. Hun namen beschrijven de grootsheid en uitgestrektheid van dit landschap. Maar het met eigen ogen aanschouwen van deze fenomenen zal niet nalaten een enorme indruk op u te maken.
Pilgrim’s Rest
Dit kleine plaatsje in Mpumalanga was het eerste gouddelverstadje in Zuid-Afrika. In 1873 vond Alec Patterson hier goud en in een mum van tijd hadden zich hier vele andere fortuinzoekers gevestigd om zich een stuk (goudrijke) grond langs de rivier toe te eigenen. Slechts 3 jaar later vertrokken de delvers weer naar de nieuw ontdekte gebieden van de Witwatersrand en lieten het dorpje en de nog nauwelijks ontgonnen goudgronden van Pilgrim’s Rest achter. Het hele stadje is inmiddels uitgeroepen tot Nationaal Monument en als openluchtmuseum opengesteld voor bezoekers.
Skyway Trails
Zweef los van de aarde over een van de weinig overblijvende, natuurlijk beboste valleien bij de Sabie Rivier waar deze langs het Kruger National Park stroomt. De foefieslide tocht voert u naar het bassin van de vallei. Onderweg stopt u op een aantal verhoogde platforms om te genieten van de natuurlijke begroeiing, het vogelgebeuren en het uitzicht op de bodem van de vallei. De verschillende onderdelen van het parcours die de platforms met elkaar verbinden variëren in lengte van 70 tot 230m en vormen een van de langste foefieslides in Afrika (1.2km). De constructie voldoet aan alle Zuid Afrikaanse eisen van veiligheid in weg- en waterbouw en alle onderdelen die worden gebruikt zijn speciaal voor deze activiteiten ontworpen en wereldwijd getoetst. Elke groep wordt begeleid door een ervaren gids. De deelnemers verzamelen zich bij de Gecko Lodge net buiten Hazyview, om de vereiste formulieren in te vullen, informatie te ontvangen en te worden uitgerust voor de tocht. Vervolgens worden de deelnemers naar het beginpunt van de tocht gebracht. Na de tocht worden de deelnemers terug gebracht naar de Gecko Lodge, waar maaltijden en drankjes kunnen worden geregeld als het nodig mocht zijn. Flessen water worden uitgedeeld gedurende de tocht. Het maximum gewicht per persoon is 120 Kg. De hele excursie neemt ongeveer 3 uur.