Wakker worden met uitzicht op de Drakensbergen (Ukhahlamba). Daar gaan we vandaag eens heerlijk wandelen.

Wandeling door Royal Natal National Park, oftewel Drakensbergen, richting de Gorge. Heerlijk in de zon (26°) en een strakblauwe lucht. Zo mag het iedere dag wel worden . Foto’s zie je als je doorklikt..

 

De Drakensberg is een paradijs voor wandelaars. Het Royal Natal National Park, Giants Castle, Mont aux Sources en Cathedral Peak liggen allen minder dan 100km van uw accommodatie verwijderd.
Noord-oost Free State vanuit Johannesburg:
U rijdt door het noordoostelijk deel van de provincie Free State. In dit gebied van zacht glooiende heuvels wordt voornamelijk maïs geteeld. In het noordelijke deel van deze regio ligt de Vaal Dam. De dam is de belangrijkste bron van water voor de industriële kern van Zuid Afrika maar is ook een mekka voor watersportliefhebbers. Langs de N3 liggen een aantal kleine stadjes waarvan Frankfort, Warden en Harrismith de belangrijkste zijn. Frankfort, een typisch Free State landbouwstadje, ligt onder druipende wilgenbomen aan de oever van de rivier de Wilge. In februari wordt hier de Wilge Kanomarathon gehouden. In het zuiden ligt het kleine stadje Harrismith. In de omgeving zijn een aantal slagvelden, blokhuizen en een militaire begraafplaats te vinden.De architectuur van de gebouwen, stemmend uit het Boeren en Engelse tijdperk, zijn hoofdzakelijk uit zandsteen opgetrokken.
Oliviershoek Pass
De Oliviershoek Pass ligt op de grens van de Vrijstaat en KwaZulu-Natal, enkele kilometers ten zuiden van het schitterende Sterkfontein Dam Nature Reserve. De rotspartijen, groene valleien en een kristal heldere dam maken deel uit van de schoonheid van dit gebied dat 18000 ha beslaat. Vanuit hier hebt u een uitzicht over de noordelijke gebieden van het Royal Natal National Park.
4
De Drakensbergen
De geologische vorm van Zuid-Afrika kan beschreven worden als simpelweg een binnenlands hoogland, in het westen, oosten en zuiden omringd door glooiingen. De bergketen van de Drakensberg maakt deel uit van de oostelijke glooiingen, die ongeveer 4000 m hoog zijn. De Bergen van de Draken zijn niet door tektonische opstuwing gevormd maar door erosie. De basis van de berg was oorspronkelijk deel van het supercontinent Gondwanaland dat ongeveer 300 tot 100 miljoen jaar geleden uiteen viel om de nieuwe continenten, zoals Afrika, Antarctica, India en Zuid Amerika te vormen. De vorming van continenten nam miljoenen jaren in beslag en werd vergezeld door verbuigingen, breuken, spleten en uitgebreide vulkanische uitbarstingen. Het land van het hedendaagse KwaZulu-Natal werd vroeger bedekt door een 1000 m dikke laag lava. Toen deze massa stolde, drukte de zware granieten stenen op de lagen van zandsteen eronder. Vanwege het hoge reliëf en de daarmee gepaard gaande steile hellingen naar de Indische Oceaan, ontstond er veel erosie. Alluviale stroompjes en rivieren deponeerden puin onderaan de glooiingen en droegen het fijnere materiaal weg. De ruige steile bergwanden van de Drakensbergen werden zodoende gevormd door miljoenen jaren van erosie.
Het uKhahlamba-Drakensberg Park
Dit park is een van de vier Wereld Erfgoed gebieden in Zuid-Afrika. Deze eco-toeristische bestemming beslaat 243.00ha met prachtige bergpieken, verborgen valleien, heldere beekjes, watervallen, zandstenen rotswanden, bossen en grasvlaktes. In dit gebied kunt u heerlijk wandelen. Vanuit hier kunt u ook het Royal National Park bezoeken, een schilderachtig park vlakbij de provinciegrens. Er zijn verschillende wandelingen aangegeven die 2 tot 4 uur duren. De startpunten zijn: Drakensberg Sun, Monks Cowl Nature Reserve en Drakensberg Boys Choir School. Winterton en Bergville zijn de dichtstbijzijnde plaatsen. Bergville is een pittoresk stadje gelegen aan de oever van de Tugelarivier, in de schaduw van de indrukwekkende toppen van de Drakensberg. Hier bevindt zich een toeristenbureau. In Winterton kunt u informatie vinden in het Winterton Museum, dat tevens aandacht besteedt aan de vele rotstekeningen die door de San (bosjesmannen) zijn achtergelaten. Op elke derde vrijdag van de maand is er in Bergville een lokale veemarkt. Het rustige stadje verandert een dag geheel van sfeer. Op iedere woensdagmiddag (m.u.v. de schoolvakanties) treedt het beroemde Drakensberg Boys Choir op. Bushmans Paintings vindt men bij Dragon’s Peak. Daarnaast zijn er veel andere schilderingen op verschillende plaatsen in de Drakensbergen bevinden.
Giant’s Castle: dit natuurreservaat is centraal in de Drakensbergen gelegen en is sinds 1904 een beschermd gebied. Het met gras begroeide plateau is een geliefd wandelgebied vanwege de prachtige uitzichten. In het Main Caves museum ziet u rotsschilderingen en leest u over de geschiedenis van de San.
Royal Natal National Park
In de Drakensbergen liggen verschillende nationale parken waar u prachtige wandelingen kunt maken, zoals o.a. het Royal Natal National Park. Midden in dit schilderachtige park ligt het Amfitheater, een rotswand die 5km lang en 500 meter hoog is. De hoogste piek is Mont-aux-Sources, ‘berg van bronnen’ met een hoogte van 3282m. Hier valt de Tugela Rivier honderden meters naar beneden op weg naar de 330km verderop gelegen Indische
5
Oceaan. Ook de bekende Oranjerivier ontspringt in de Drakensbergen en eindigt in Oranjemund, op de grens van Zuid-Afrika en Namibië, in de Atlantische Oceaan. Er zijn vele wandelingen van 2-4 uur aangegeven. De startpunten zijn: Drakensberg Sun, Monks Cowl Nature Reserve en Drakensberg Boys Choir School. In Winterton kunt u informatie vinden in het Winterton Museum, dat tevens aandacht besteedt aan de vele rotstekeningen die door de San (bosjesmannen) zijn achtergelaten. Bergville is een pittoresk stadje, gelegen aan de oever van de Tugela rivier, in de schaduw van de indrukwekkende toppen van de Drakensberg. Op elke derde vrijdag van de maand zijn er in Bergville lokale veeverkopen. Het rustige stadje verandert dan gedurende een dag geheel van sfeer.
Mont-aux-Sources
Mont-aux-Sources, een berg die deel uitmaakt van een van de hoogste en meest spectaculaire delen van de Drakensbergketen. De Sentinel, een adembenemende rotswand van 1000m hoog, is hier ook onderdeel van. Het hoogtepunt van het massief is eigenlijk een onopvallende maar, wel belangrijke top aangezien het de driehoek vormt waar Lesotho en de Zuid Afrikaanse provincies KwaZulu-Natal en de Free State samenkomen. De berg is de bron van drie grote rivieren (vandaar de naam ‘Mont-aux-Sources’) die op verschillende plekken langs de bergwand vallen. De Tugela Watervallen, b.v. bestaat uit een serie van vijf cascades, die ca. 1000m over de oost muur neervallen. Mont-aux-Sources maakt deel uit van het Royal Natal National Park.