Vandaag zijn we vanuit Drakensbergen via de Mildlands Meander naar de kust gereden. Onderweg nog een waterval bekeken en stil gestaan bij het levenswerk van Nelson Mandela

Mamma G’s Ballito

U laat de bergen achter u en rijdt via de Midlands Meander en de Vallei van 1000 heuvels naar de Indische Oceaan nabij Durban. De komende 2 nachten brengt u door in vakantie-plaatsje Umhlanga Rocks. Een stop onderweg in de Midlands Meander is echt een aanrader. Aan u de keus om eens een dag heerlijk niets te doen en te genieten van zon en zee of om het achterland te gaan verkennen. Het land van de suikerriet velden, de Zulu stam en de vele bloedige gevechten die hier tussen de Zulus, Engelsen en Boeren geleverd zijn.
Midlands Meander
De Midlands Meander heeft zo veel verschillende facetten dat er weinig kans bestaat dat u zich zult vervelen. Elke route door dit mooie gebied biedt nieuwe geheimen en nieuwe plaatsen om te ontdekken. Het belangrijkste gedeelte van de meander route begint in het zuiden bij de R103 vanaf Howick en loopt naar Mooi River in het noorden. Van de zilverachtige uitgestrektheid van de Midmar Dam tot de kleine kristalheldere stroompjes, van de imposante Drakensbergen tot het groen van de inheemse bossen, van de stilte van landelijke dorpjes, waar vee graast of in wit gewikkelde hooibalen liggen alsof het reuzen kazen zijn, dit is een gebied met vele gezichten, allemaal even mooi. De Midlands Meander is de eerste route van zijn soort in Zuid-Afrika en heeft de wonderen en schoonheid van het binnenland van KwaZulu-Natal geopenbaard.
Howick
Gedurende de Grote Trek, toen de Nederlandse kolonisten naar het binnenland van Zuid-Afrika trokken, volgden zij het pad van de minste weerstand. Het eerste grote obstakel dat zij tegen kwamen was het gebied van de Mgenirivier. Ze vonden wel een geschikte doorwaadbare plaats maar tegen 1850 was het hier zo druk dat een nieuwe doorgang een
6
prioriteit werd. Deze werd net boven de 93m hoge waterval gebouwd. Hieruit ontstond de behoefte aan een dorp met faciliteiten voor de transportrijders. Het nieuwe dorp werd vernoemd naar burggraaf Howick (later Earl Grey, Brits Minister van Koloniën). De regering nam de lokale kastelein in dienst om de veerboot te bedienen, maar dit eindigde in een ramp toen zijn zoon in een overstroming werd meegesleurd (over de waterval heen) terwijl hij bezig was een paard over de rivier te leiden. Een stapel stenen onderaan de waterval markeert zijn graf. Hij was niet het enige slachtoffer. In de jaren erna werden meer reizigers en hun voertuigen over de watervallen gespoeld. Het werd ook een nogal modieuze maar lugubere zelfmoordplek en ongeveer 20 mensen verloren hier hun leven. In 1872 werd een houten brug gebouwd om de doorgang te vervangen maar deze bleek gevaarlijk en bleef mensenlevens eisen. Uiteindelijk werd de brug zelf weggespoeld in vreselijke overstromingen. Een nieuwe brug werd in 1903 gebouwd. Vandaag is Howick een welvarend stadje, bekend om z’n houtplantages, veehouderijen en zuivelproductie.
Durban
Sinds jaar en dag heeft Durban een zekere mystiek uitgestraald. Het gehele jaar beschermd door haaien netten en speciaal getrainde lifeguards, nodigen de stranden van Durban je uit om te genieten van de warme Indische Oceaan en wellicht te surfen of body boarden. Het bijzondere zee leven in uShaka Marine World is beslist een bezoek waard! Voor de dappere reiziger wordt een bezoek aan de inwoners van het Snake Park aangeraden. Er zijn verschillende musea in Durban te vinden, waaronder het Natal Maritime Museum in Natal Bay, het Natural Science Museum in het stads centrum naast de stadshal en het Afrika Museum op Musgrave Road. Winkel liefhebbers kunnen hun hart op halen in het Gateway shopping centre, gevestigd in Umhlanga Rocks. Het shopping centre beschikt over een eigen indoor klimmuur, een golfslagbad voor surfers en een uitgebreide selectie cafes en restaurants. Wij maken u er op attent dat Durban, vanwege de aanwezige criminaliteit, een stad is waar u op uw hoede moet zijn.
uShaka Marine World
Ushaka is een pretpark met één van de grootste aquaria ter wereld. Er is naast een enorm aquarium nog een dolfinarium, een zwemparadijs en diverse kleinere aquaria. In Ushaka, dat is vernoemd naar de groot Zulu-leider Shaka Zulu, kunt u een grote verscheidenheid aan vissen en ander zeedieren bewonderen, zoals diverse haaiensoorten, zeeschildpadden en pinguïns. Bovendien kunt u een dolfijnenshow bijwonen en snorkelen tussen de diverse tropische vissen in het grote aquarium.
Indiase Markt
In de Indiase wijk bevindt zich de grootste markt van Durban. Het nieuwere gedeelte is overdekt en er zijn ontelbaar veel kraampjes. Je kunt er zowat alles kopen, zowel toeristische souvenirs als kleren, vruchten, kruiden en de kruiden- en dierenmengsels van de traditionele helers. Vlak naast de markt staat de Moskee die zich de grootste van het zuidelijke halfrond noemt.Op vrijdag komen ongeveer 6000 moslims hier bidden. Op 25 meter (in vogelvlucht) van de Moskee bevindt zich de
7
kathedraal van Durban. Verwacht niet een kathedraal zoals die in Antwerpen of Parijs het is eerder een grote kerk. Het interieur is zeker de moeite waard, het is heel sober gehouden en net gerestaureerd, zodat u de kathedraal nu weer in zijn oude glorie kan bewonderen.
Natal Sharks Board
De Natal Sharks Board werd opgericht vanwege het toenemende aantal aanvallen door haaien langs de kust van KwaZulu Natal in de vijftiger jaren. Haaien netten werden aangebracht langs de meeste stranden waardoor het aantal aanvallen sterk afnam. De voornaamste taak van de Board is het onderhoud van de netten. Hiervoor beschikken zij over 15 skiboten waarmee ze dagelijks uitvaren om de netten na te kijken en dieren die er in verward zijn geraakt terug te brengen in de open zee als ze nog leven of anders mee te nemen voor onderzoek. Hun centrum in Uhmhlanga Rocks is opengesteld voor het publiek. In de tentoonstellingshal zijn interessante uitstallingen te zien.
Umhlanga Rocks
Dit kustplaatsje was oorspronkelijk deel van de suikerplantage van Sir Marshall Campbell. Hij was het die de kleurvolle riksja introduceerde op de boulevard van Durban. Toen een verbinding werd gemaakt tussen Mount Edgecombe en Umhlanga Rocks, werd het gebied populair bij de lokale boeren die kleine kavels kust huurden en er vakantiehuisjes op bouwden. In 1931 werd Umhlanga Rocks tot dorp uitgeroepen en meer huizen, hotels en pensions en winkels werden bijgebouwd. Het eerste hotel, het Victoria Hotel, werd herbouwd en werd het Umhlanga Rocks hotel genoemd. Het eerste strandhutje, de Oyster Box, werd in 1869 gebouwd en is nu het Oyster Box Hotel. Het tinnen dak van dit huisje werd gebruikt als navigatiebaken totdat in 1953 de automatische vuurtoren werd gebouwd. De Natalkust is ‘Great White Shark’ territorium waar aan het einde van de 50’er jaren een paar ernstige aanvallen door haaien plaatsvonden. Daarom werden er in 1962 haainetten gespannen. Nu kunt u met een gerust hart heerlijk zwemmen en zonnebaden op de prachtige stranden.
Zulu’s – People of Heaven
De bergen van KwaZulu-Natal zijn het leefgebied van een van de bekendste etnische groeperingen in Afrika, namelijk de amaZulu. In de 16de en 17de eeuw leidde de grote migratie van de Nguni uit centraal en oostelijk Afrika tot de vorming van vele kleine stammen in zuidelijk Afrika. De taal en cultuur van deze stammen hebben in de loop van de tijd een eigen identiteit ontwikkeld. Een van deze stammen bestond uit een kleine groep mensen (onder leiding van Malandela) die zich vestigde in de subtropische vlakte van de Mhlanthuze River.
Een van de zonen van de leider, met de naam Zulu (hemel), verliet zijn familie om in de vruchtbare vallei van Mkhumbane zijn eigen stam op te bouwen. Zijn ‘volk’ amaZulu (= mensen van Zulu) groeide in aantal en al gauw werd het stuk land naar Zulu genoemd, kwaZulu (= gebied van de Zulu). Generaties lang was deze stam een hardwerkende gemeenschap, waar gebruiken en familietradities een grote rol speelden. Toch waren de Zulu’s nooit oorlogszuchtig en er was geen eenheidsgevoel waarvoor gestreden moest worden. Dat wil zeggen, totdat de beruchte en gevreesde Shaka Zulu zijn vernedering als een niet-erkende zoon ging wreken en vanuit deze haat de herders en boeren opleidde tot het machtigste en meest gevreesde leger van het continent. Van een kleine stam van een
8
paar duizend Zulu’s groeide de amaZulu stam tot een stam van miljoenen; haar kraal’s liggen verspreid over het platteland van KwaZulu-Natal.