Er zijn van die tourist traps die wél leuk zijn, zoals een bezoekje aan een nagebouwd typisch Swazisch (?) dorpje en vervolgens een hele show met dans en muziek. Majkel mocht ook nog even meedansen, maar daar is geen video van

U verlaat de Republiek voor een klein koninkrijk. Hier kunt u kennis maken met de Nguni stam, verwant aan de Zulus. U kunt een Swazi markt bezoeken, een kaarsen fabriek die exporteert naar alle delen van de wereld. U overnacht in een van Swaziland’s nationale parken. Er zijn grote natuur gebieden in Swaziland, waaronder het Malolotja Nature Reserve en het Mlilwane Game Reserve.Maak een mooie wandeling of trek er op uit met een mountain bike.
13
Swaziland
Swaziland is een klein koninkrijk in het oosten van Afrika met iets meer dan een miljoen inwoners. De hoofdstad heet Mbabane. Het is een land met wisselende vegetatie. In het noordwesten zijn regenwouden en in het oosten bevinden zich uitgestrekte savannes. Door het warme klimaat en de regenbuien in de zomer is er een veelvoud aan prachtige bomen en planten te vinden. Swaziland is een arm land hoewel de economie redelijk gezond is. U kunt zich hier prima in de Engelse taal verstaanbaar maken. Het toeristenbureau bevindt zich in The Swazi Plaza in Mbabane.
Bezienswaardigheden
Er bevindt zich een aantal reservaten in Swaziland, allemaal een bezoekje waard. Het Mlilwane Wildlife Sanctuary in de Ezulwini vallei is het gemakkelijkst te bereiken. Op sportgebied is er veel te beleven in Swaziland. Waterrafting in de Great Usutu River en klimmen in Mkhaya Game Park zijn erg populair. Verder kunt u er heerlijk paardrijden. De hoofdstad Mbabane is een prima plek voor ontspanning maar er is niet echt veel te doen. De meeste attracties zijn te vinden in de buurt van Lobamba in de Ezulwini vallei. In Lobamba bevindt zich het koninklijke paleis, The Embo State Palace. In het National Museum kunt u de interessante Swazicultuur bekijken.
De openingstijden van de onderstaande grensovergangen: (alle andere grensovergangen zijn open tussen 08h00 – 16h00):
07h00 – 17h00 07h00 – 18h00 07h00 – 22h00
Lomahasha / Namaacha Matsamo / Jeppes Reef Lavumisa / Golela
Ngwenya / Oshoek
Mahamba
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Mlilwane was het eerste wildreservaat in Swaziland, dat in de 50’er jaren door een bekende Swazi, Tedd Reilly, op zijn boerderij werd gesticht. Vele jaren lang was het van groot belang voor het behoud Swaziland’s natuurlijke erfgoed. Het reservaat is een rustige, ontspannen plek met zebra’s, vele antilopensoorten en krokodillen. Verscheidene nijlpaarden zijn zo gewend om ’s middags gevoerd te worden dat deze enorme beesten uit de dam ploeteren om al kauwend, kwijlend en knauwend hun voedsel op te eten voor het Hippo Haunt Restaurant. Ze zijn zo dichtbij dat uw hele cameralens gevuld wordt door hun brede getande bekken en glinsterende neusgaten. Rond het rustkamp is een verscheidenheid aan dieren te zien die door elkaar heenlopen, wachtend op hun eten. Maar misschien vindt u het verontrustend als u een wrattenzwijn bij het kampvuur ziet wroeten terwijl een van zijn vrienden op het spit geroosterd wordt!
Ezulwinivallei
Lobamba is het hart van de koninklijke Ezulwinivallei, waar monumenten, musea, cultuur en handwerken te vinden zijn. Koning Mswati III woont op een groot landgoed in deze vallei en regeert samen met zijn moeder, Koningin Moeder of Ndlovukazi (Vrouwtjes Olifant).
Elk jaar in augustus krijgt de koning de kans om een vrouw te kiezen voor zijn steeds toenemend aantal echtgenoten tijdens de traditionele Umhlanga (Riet) Dans. Alle jonge maagden dansen dan voor de Vrouwtjes Olifant en de koning kiest uit deze dames wie zijn
14
volgende echtgenote zal zijn – zij kan deze eer dan niet naast zich neerleggen! De vorige koning, de geliefde Koning Sobhuze II, was de langst regerende koning ter wereld. Er wordt gezegd dat hij meer dan 500 kinderen heeft verwekt gedurende zijn 65-jarig bewind. In de vallei vindt u de meeste top hotels. Er zijn veel activiteiten mogelijk, zoals golfen op een 18-hole kampioens golfcourse, paardrijden of wandelen. Of misschien is het nachtleven van de moderne casino’s meer naar uw smaak. In complete tegenstelling daarmee kunt u ook meedoen in de onvervalste geest van Swaziland en gedurende een cultureel bezoek aan een traditioneel bijenkorf huttendorp een kniebuiging maken voor regerende Opperste. De voortreffelijke Swazi handwerken zullen ongetwijfeld een plek vinden in uw koffer! De marktkraampjes zijn volgepropt met hoge giraffen en andere houten beeldhouwwerken. De meest aansprekende souvenirs zijn de felgekleurde handgemaakte mandjes met hun zigzag patronen in groen, paars, geel en rood.
Mbabane
Mbabane, de hoofdstad van Swaziland, ligt aan het noordelijke einde van de Ezulwini valley. De Mbabane markt is echt een bezoek waard; voor redelijke prijzen kunt u er kralenwerk kopen, evenals houtsnijwerk, stenen beeldjes, vlechtwerk en kleurrijke lappen. De grootste granieten rots in de wereld, Sibebe Rock, ligt aan de rand van de stad en vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht over de Pine Valley. De ‘Tea Road’ kronkelt naar de top van de Mdzimba Mountains, de begraafplaats van de Koningen. Van hier kijkt u uit over de Ezulwini vallei. Het 18 000 hectaren Malolotja Nature Reserve, 35 km vanaf Mbabane in de richting van Pigg’s Peak, is Swaziland’s grootste Park.
Malolotja Natuur Reservaat
Het Malolotja Natuur Reservaat is een van de meest indrukwekkende berg parken in zuidelijk Afrika. Het overweldigende natuurschoon en de grote variëteit aan flora en fauna maken het tot een primair beschermd hoogland gebied. Het is het laatste stukje onbedorven hoog gelegen wildernis in Swaziland. Het reservaat beslaat 1800 hectaren en is daardoor het grootste beschermde gebied in het Koninkrijk geworden.
Het verschil in hoogte tussen de top van de Ngenwenya Mountain (1829m), de tweede hoogste berg in Swaziland en de laag gelegen vallei van de Nkomati rivier (640m) veroorzaakt het gematigde klimaat en de grote verscheidenheid aan plantengroei, zoals velden met laag gras, dichte struiken langs de rivier, bosveld en vochtige Afrikaanse bergwouden.De Malolotja rivier heeft z’n oorsprong in het oosten van het reservaat en kronkelt zich door een paar fragiele hoogveld moeras systemen tot hij zich via verschillende watervallen, waaronder de hoogste waterval van Swaziland (De Malolotja waterval), naar beneden stort en zijn loop vervolgt door een diepe kloof waarna hij samengaat met de 900m lager gelegen Nkomati Rivier.
Swazi Candles
Gestart in een oude koeienstal van een voormalige veehouderij in 1981 door twee Zuid Afrikaanse kunstenaars en een ontwerper. In die tijd was het Koninkrijk Swaziland een toevluchtsoord voor tegenstanders van de oude Apartheid regering over de grens. Het bleek een uitstekende plek voor het opzetten van een ambachtelijk atelier.
15
Het bergachtige landschap was mooi, de lokale bewoners vriendelijk en geïnteresseerd in training en bleken al spoedig goede handwerkslieden te zijn. Swazi Candles ontwikkelde al snel een stijl met duidelijke Swazi kenmerken. Het kleine atelier verwierf zich een reputatie voor het maken van aparte kaarsen en begon bezoekers te trekken van uit de hele wereld. Het was voorbestemd om een van Swaziland’s voornaamste toeristische trekpleisters te worden. Tegen het midden van de negentiger jaren was het kleine atelier, gestart in een koeienstal, uitgegroeid tot een industrie die meer dan 200 lokale bewoners in dienst had en kaarsen exporteerde over de hele wereld. Tegenwoordig kent de hele wereld deze kaarsen die nog steeds met de hand gemaakt worden waarbij er geen twee hetzelfde zijn. Het enige verschil is dat de sortering zo’n grote groei heeft doorgemaakt wat betreft patronen, vormen en ontwerpen dat geen enkele catalogus dit ooit helemaal kan weergeven. Tel (+268) 528 3219